The Planet

Innan jul såg vi filmen The Planet i skolan och fick en relaterad skrivuppgift.
Jag publiserar delar av mig uppsats och tipsar intresserade om film.
Det är en dokumentär om miljöpåverkan.



The planet

  

Det finns ingen plats på jorden som är opåverkad.
Varje år dumpar vi Västbor 2500 ton giftiga elektroniska avfall i Nigeria.
15 procent av alla djur och växter är utrotningshotade och under 1900-talet har ryggradsdjurens vikt minskat, samtidigt som människans har fyrdubblats.

I Brasilien har vi skövlat nästan 25 000 kvadratkilometer regnskog och varje år hugger vi ned skogsyta lika stor som Portugal runt om i världen.

Vi lever långt över våra tillgångar. Om alla människor levde som oss, skulle vi behöva fem jordklot.
Kinas utsläpp har ökat med 67 % sedan 1990 och som det ser ut nu så kommer det att öka avsevärt mycket mer. Idag har vi ett miljömål som innebär att vi ska minska utsläppen med 10 %. Det är få länder som faktiskt klarat av detta och
för att rädda världen behöver vi minska utsläppen med 70 %. 

Inuiterna, som inte förorenar naturen, är de som har störst koncentration gift i blodet. Än så länge har inte vår miljöförstöring påverkat oss själva särskilt mycket, men fortsätter vi så här så kan vad som helst hända. Om någonting förstör miljön kan man inte se direkt. Förändringarna kan komma neddunsande mitt framför oss när som helst.

Vi kan inte längre flytta från problem.
Vi har bara en jord och den är snart förbrukad!

Jag kan inte förstå att någon kan leva, oberörd av detta. Varje person som har ett husdjur vet att alla djur är underbara individer. Hur kan vi då bara stå och se på när tusentals djurarter utrotas på grund av att vi är för bekväma för att agera?

Jag är helt övertygad om att ingen människa är samvetslös. Det gäller bara att vi slutar att blockera och blunda för varje sak som känns lite jobbig.

Utsläppen är ett stort problem. Det kan vilken idiot som helst se. Trots det gör vi ingenting åt det. Just nu sitter jag och skriver på en småskabbig, halvtom buss, utan fungerande lampor. Vad säger det?
Kollektivtrafiken utnyttjas inte som den skulle kunna. Och varför inte?

För att den inte är särskilt bra. Inte heller särskilt billig i förhållande till bil. Vi satsar pengar på att göra kollektivtrafiken miljövänligare. Varför satsar vi inte på att göra den populärare istället? Skulle priset på framförallt tåg sänkas, så tror jag att långt fler skulle åka kollektivt. Inte bara för att man måste, utan också för att det skulle vara ett bättre alternativ. 

Filmen tog upp vad som kommer att hända om världens folktätaste länder börjar leva som vi gör. Självklart vill de länderna som har lägre standard leva som vi gör. Jag tycket att det är vårt ansvar att då föregå med gott exempel och visa hur de här länderna ska utvecklas för att inte världen ska gå under. Att de här länderna inte ska bli stora miljöbovar betyder inte att de ska stanna i utvecklingen, utan att de ska utvecklas på rätt sätt.

Miljön är upp till varje människa.
Din förändring räddar inte världen, men världen kan inte heller bli räddad utan den!


Kommentarer
Postat av: angela

Du skriver bra gumman

2008-01-24 @ 16:24:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0