Nelson

Tid för uppdatering och lite bilder. Under sista dagen i La Paz fick jag träffa mitt och min fmailjs fadderbarn. Vi följde med skolans socialarbetare hem till hans familj för att träffas och prata. Självklart smög jag med mig lite presenter också.

Nelson gick i kinderklassen där jag jobbade, så det var inte första gången jag träffade honom. Han är en väldigt duktig kille, som alltid klarar skolan bra och är väldigt noggran. Han visade glatt upp sina skrivböcker från skolan. Även om han var lite blyg ställde han upp på massor av foton, som ni får se här under.

Det var verkligen härligt att få träffa Nelson och se hur han bor. Hans föräldrar verkade trevliga och engagaerade i hans skolgång. Om jag mot förmodan inte skulle komma på någon annan anledning att återvända till Bolivia har jag alltid Nelson. Självklart ska jag träffa honom igen.


Glad fadder och blygt fadderbarn


Fotovisning



Familjen

Nu är det snart bara två veckor kvar. Ta hand om er.

Santa Cruz

Jag ska forsoka gora en snabb update.

Skolan kopte jattebra saker for de 1800 kr som jag lamnade till dem. Det var bollar, hopprep, spel och skolmaterial. Jag har tyvarr inga bilder nu, men det kommer. Kommer aven ett annu roligare bevis, men det ar en liten hemlis an sa lange.

Efter manga jobbiga avsked i La Paz tog vi flyget till Santa Cruz, dar skillnaderna nastan blev en chock. Plotsligt bodde vi pa hotell i en jattevarm dag och agnade ledig tid at att ligga vid en pool. Till en borjan kandes det bara konstigt, men nu borjar varmen kannas bra.

Helgen agnade vi en den supermysiga byn San Ignacio. Vi besokte en organiskation for ungdomar med funktionshinder, en sot flickskola, en jordbruksskola och en ekologisk smaskalig kaffefabrik.

Pa jordbruksskolan blev det ridning pa superfina hastar, vilket har resulterat i traningsvark :) I ovrigt har jag forsokt simma och promenera endel, men det ar tufft att vara ativ i varmen.

Jag har aven forsokt borja bygga upp en liten solbranna, men eftersom det ar kallt i Peru ocksa, sa hinner den val forsvinna.

Ta hand om er dar hemma. Jag saknar er.

Senaste nytt

De senaste nyheterna om pengarna till skolan är att vi har köpt en bollpump och och några affischer med djur och krator. Resterande ska skolan köpa. Det vi vet just nu är att 1 300 kr ska gå till skolmaterial de behöver och 500 kr ska gå till leksaker. Det känns som en bra uppdelning. Eftersom skolan inte kommer hinna få hem några saker medan vi är här kommer de att skicka kvitton på inköpen.

Förra helgen åka vi till Copacabana och Solön. Vi bodde ett par nätter på hotell och njöt av att vara lediga och ta der lugnt. Det var verkligen en härlig upplevelse.
Något bland det vackraste jag har gjort var att promenera en tre timmar lång inkaled i bergen på solön. Jag avslutade med ett dopp i Titicacasjön, världens högst belägna sjö.


En mysig åsnekompis på solön.


Bad i lago Titicaca.

Nu har jag jobbat med 14 - 19-åringar i två dagar. Jag har engelskalektioner tillsammans med en av lärarna här på skolan. Det är roligt, men lite sorgligt att se hur lite de kan, trots att de läst sedan de var åtta år. Imorgon ska vi leka lekar för att få dem att prata mer. Vi ska också lyssna på musik som vi har tagit med oss.

Såklar saknar jag min fina barn på Kinder lite. På fredag får jag se dem igen.


Jag och Dessi tillsammans med Kinder.


Ta hand om er kära vänner

Pengar och skolan i La Paz

Okej. Äntligen har jag ett par minuter över för bloggen. Och jag har till och med å, ä och ö. Anledningen till den lyxen är att jag här på svensk-bolivianska skolan jobbar med att översätta brev till barnens faddrar i sverige på eftermiddagarna. Jag skulle överdriva om jag sa att det var roligt, men det är ett viktigt arbete som ingen annan kan hjälpa dem med.
Hittills har det nog blivit ungefär 100 brev om betyg, julfirande och presenter för min del.

Under en vecka har vi ägnat förmiddagarna åt att jobba med de små barnen i Kinder. Ett gäng supersöta och busiga femåringar, som har kämpat hårt för attt lära sig läsa och skriva skrivstil(!).

Tyvärr fick vi veta igår att barnen slutar den här veckan, så nu får vi inte träffa dem mer förrän avslutningen nästa fredag. Måndag till torsdag kommer vi att göra lite olika saker under förmiddagarna och såklart översätta brev på eftermiddagarna. Bland annat blir det något som liknar sommarskola för de barn som inte klarat examinationerna.



Desiree tillsammans med våra fina barn i kinder.


Kanske är dags att uppdatera lite om de 2000 kronorna som ni hjälpt mig att få ihop. I början av tiden på skolan frågade vi ledningen vad de behöver till barnen och idag har vi äntligen fått veta att vi ska få en lista med vad de tycker vore bra på måndag. När vi har godkänt listan ska de få peengar att handla för och sedan ska vi få kvitton som bevis. Framför allt handlar det om pennor, block och annat material som de behöver, men vi ska också se till att det blir endel leksaker och annat som är kul. Bland annat tänkte vi spara lite av pengarna för att själpa köpa lite bollar och hopprep. Vi skulle också vilja ge dem några världskartor, för det verkar inte finnas alls här. 

Pippidockan som jag köpte hemma i Sverige fungerar inte riktigt här, för det är så många barn och de leker bara ute, så jag tänker ge den till ett barnhem som en av de andra tjejerna praktiserar på. Jag är säker på att den kommer att uppskattas. Hoppas att det känns okej?

Kommentera gärna här om ni har några åsikter.

Mer personligt är att nästa onsdag ska jag få veta vilket av barnen som blir mitt och mina föräldrars fadderbarn och att jag kommer att få tillfälle att träffa honom/henne innan jag åker. 



Utsikten från mitt fönster.

Hasta luego. Ta hand om er.

El Alto och La Paz

Jag har spenderat ett par dagar i El Alto och La Paz. Forsta dagen pa praktiken gick bra, men vi ar lagom utmattade hela hogen. Familjen kanns ocksa bra. Jag bor i ett rum med endast en sang och "farliga" grannar, men vilken utsikt jag har. Over hela La Paz!

Tanker pa er dar hemma. <3

En kortis

Idag blir det ett trakigt inlagg. Jag vaknade klockan sex av att jag madde illa och har sedan dess kampat mot naringsbrist, vatskebrist och magsjuka. Tror dock att jag har piggnat till tillrackligt for att klara av morgondagens sju timmar langa resa till La Paz.

Dags att packa vaskan, vilket troligen tar nagon timme.
Ar ni mer nyfikna pa vad vi pysslar med kan ni lasa kursens gemensamma blogg: barnivarlden.blogspot.com




RSS 2.0