Pa egna ben

Idag har vi haft vara sista spansklektioner, sa nu ar det dags att sta pa egna ben. Jag tror dock att perioden da vi kommer att lara oss spraket bast ar tiden i La Paz. Dar bor vi ensamma i olika familjer och har inget annat satt att kommunicera an spanska och kropssprak. Det kanns bra!

Helgen kommer att besta av en hel del fiesta a la Bolivia. Jag hoppas pa mycket dans och kanske vagar jag mig pa lite chicha.

Vart att namna ar ocksa att jag och Jens borjar bli ett riktigt par, efter gardagens halvarsdag har vi i alla fall kommit en liten bit pa vagen. Och att saga att jag inte saknar honom nu skulle vara en logn.




Nu ska jag bege mig till takterassen for att kominera solning och siesta.

En varm dag

En kort uppdatering fran ett varmt Bolivia.

Idag har vi besok en skola ute pa landet och efter ett par timmar i solen snurrar det en hel del i huvudet, men det ar det absolut vart. Barnen var jatteharliga och de var sa kul att se dem hoppa med hopprepen vi kopt at dem.

Snart borjar det narma sig flytt. Pa mandag tar vi bussen upp till La Paz, kylan och praktiken. Visst ar varmen har i Cochabamba harlig, men jag ser verkligen fram emot praktiken i skolan och att fa hjalpa till med det jag kan.

Efter tre veckors praktiv beger vi oss aterigen ned i landet och besoker det valdigt varma Santa Cruz. Tio dagar senare, nar de ovriga reser hem till familj och karlekar, beger sig jag och tva andra tjejer vidare till Peru och undervakret Machu Piccu. Da blir det forhoppningsvis en hel del sol, bad och upplevelser. Vi haller fortfarande pa att slipa pa detaljerna.

Lev bra dar hemma i Sverige. Jag saknar er allt lite.

Annu en dag i Bolivia

Hej
Nu har jag paborjat vecka nummer tva i Bolivia och det kanns bra. Lite hemlangtan har jag, men jag antar att det hor till att sakna de man alskar.

Ikvall har jag skickat in mitt forsta reportage har ifran, sa snart kan ni lasa det i Vimmerby Tidning om ni ar nyfikna. Nu ska vi snart ga en kvallspromenad i omradet. Skont att stracka lite pa benen!

Om ni som skankt pengar till barnen pa svensk-bolivianska skolan ar nyfikna pa hur det har gatt kan jag lugna er lite med att jag forst kommer till skolan om en vecka, sa an sa lange ar bara pippidockan inkopt. Dock har de tva andra tjejerna som ocksa ska ha prakti dar gjort samma sak som jag och fatt in sammanlagt 2 000 kronor, sa skulle skolan behova nagat lite dyrare kan vi ga ihop och bidra med 3 500 kronor.



Kvallsbad i en lagun i djungeln



Vi kvinnornas staty i Cochabamba

Ta hand om er!

Close your eyes

¡Hola!
Helgen har vi agnat at en resa till djungeln. River rafting och guidad vandring har varit favoriterna. Att aka i gummibaten pa floden genom djungel var verkligen harligt med en underbar natur. Att bada i lagunen nara hotellet var inte heller helt fel.
Pa den fem timmar langa bilresan hem planerade Klara, Dessi och jag var tripp till Peru. Machu Piccu, och Vassoarna ser vi fram emot.

Imorgon borjar en ny skolvecka, som ar den andra och sista i Cochabamba. Efter det aker vi till La Paz for tre veckors praktik.

Close your eyes and I`ll kiss you
tomorrow I´ll miss you
Remember I´ll always be true

While I´m away
I´ll write home every day
And I´ll send all my loving to you

Beatles

Vardagsaventyr

¡Hola!
Idag har vi upplevt sma bolivianska aventyr. Linn och jag skulle ga och handla lite smasaker efter skolan och trodde att det var ganska nara, men nar vi hade gatt ganska langt och anda bara var halvvags borjade det osregna. Val framme var vi blota och tanke ta en taxi pa vagen hem. Vi lyckades stanna en trofi, som ar en blandning mellan taxi och buss. Jag kom in, men Linn hade mer pasar och slog i huvudet, sa det tog lite langre tid for henne. Nar hon var inne med en fot och pa gatan med den andra korde chauffaren ivag. Som tur var stoppade de andra passagerarna honon och det slutade bra.

Som var larare och husvard Alejandro skulle sagt: ¿Qué pasa en Bolivia?

Ta hand om er! Peace

Unas fotografias

Idag har vi firat Yans sjuarsdag med fiskdamm. Muy divertido! Utover det har vi varit pa hantverksmarknaden och kopt mycket fina saker och presenter. La vida en Bolivia está bien.

Har kommer en av bilderna som jag har lovat er:


Harlig utsikt vid jesusstatyn



Jag, Sara och Dessi


En bild pa oss alla, som Yan tog med min kamera

Stort kalas

Det har varit en bra dag i familjen i Cochabamba. De forsta tre spansklektionerna var riktigt bra. Forhoppningsvis ar jag nastan ett proffs nar jag kommer hem. :)
Familjen jag bor i ar jatteharlig. Olga, kvinnan i huset, ar kort och supermysig. Jan, som fyller sju imorgon, ar min larling i fotografering. Han ar riktigt duktig. Jag lagger upp nagra bilder han tagit nar jag har tillgang till dem.
Imorgon blir det stort kalas for Jan. Hojdpunkterna blir fiskdamm och en present i form av en engangskamera.

Boenas noches!

Tre dagar i Bolivia

Nu har jag varit i Bolivia i tre dagar och det kanns harligt.

De forsta tva dagarna bodde vi pa ett charmigt hotell nara centrum och agnade oss at att lara kanna Cochabamba och gora turistsaker. Bland annat besokte vi den stora, jattemysiga hantverksmarknaden och gick upp i jesusstatyn. Efter att ha gatt ned de ungefar 1 500 trappstegen fran Jesus, kande jag mig lite lagom skakig i benen, men det var det vart. Vilken utsikt! Jag har tagit jattemycket bilder, men har inte tillgang till dem nu. De de kommer inom ett par dagar.

Nu ikvall, sondag, flyttade vi till familjen dar vi ska bo i tva veckor. Har ska vi agna oss at att lasa spanska och besoka olika organistationer. Bland annat blir det SOS barnbyar, KAWSAY och skolan Molle Molle.
Har bor jag tillsammans med en av tjejerna, Klara, i ett fint rum med tva stora sangar.

Bolivia ar helt fantastiskt hittills. Manniskor ar trevliga och vadret ar bra det ocksa. Om nagra dagar hoppas jag kunna se lite resultat av solen.

Ta hand om er!

Vi hörs från Bolivia

Snart påbörjar jag den två dygn långa resanfrån Vimmerby till Santa Cruz. Jag hinner inte riktigt skriva allt jag skulle vilja nu, men vill i alla fall hälsa alla nära och kära en riktigt bra tid nu fram till jul.

Vi hörs från Bolivia!



Pippi

Det har varit mycket de senaste dagarna, men nu känner jag mig ganska förberedd. Väskorna är packade och nödvändigheter är inköpta. Imorgon påbörjar jag resan. Det jag inte riktigt kunnat förbereda är att lämna mina nära och kära. Det kommer säkert att kännas tufft och ensamt då och då, men jag är övertygad om att det går bra och att jag får ut mycket av resan.

Jag har en mycket trevlig nyhet. Min lilla insamling har gått många gånger bättre än förväntat. Idag, tisdag, har jag fått 1 380 kronor från fantastiska vänner. Det känns jättebra att kunna lysa upp skolbarnens vardag med presenter som de behöver. När jag märkte att insamlingen gick så bra bestämde jag mig för att köpa med en speciell gåva från Vimmerby och Sverige. Härom dagen gick jag till leksaksaffären och köpte en Pippidocka för 200 kronor. Pippi är en symbol för lekfullhet och barnens rätt, så det känns som en bra present.


Kvällen innan avresa. En trött Nea och en lite piggare Pippi.


Packning

Jag skyller inaktiviteten här på att jag fortfarande är sjuk. Idag känns det lite bättre, men av erfarenhet vet jag att det inte betyder att jag mår lika bra imorgon. Jens och jag har ägnat helgen åt att mysa och bilda minnen att tänka på under tiden jag är borta.

En trevlig nyhet är att jag har börjat packa och fått ned det mesta som ska vara i resväskan. Jag var rädd att vågen skulle visa mer än 23 kg, särskilt med tanke på att jag gärna vill ta med en hel del minnen och presenter hem från Bolivia, men endast 13,7 kg stod det i rutan. Det känns riktigt bra att ha lite marginal!

Det börjar kännas bra inför resan nu. Snart är vi där.



Vi krälade ur soffan och köpte varsin korv på marknaden

Sjukling

Att vara sjuk en vecka innan det är dags att åka känns inte jättebra. Inte blir det bättre av att det är svårt att ta det lugnt när man man mycket förberedelser att göra. Idag har jag dock inga större projekt på gång och sov i princip hela förmiddagen. Jag tänkte att jag ska lägga mig i soffan och läsa lite om Bolivias ursprungsfolk och eventuellt gå igenom vad jag glömt att köpa inför avfärden.

Nu är det i alla fall bestämt att Jens ska köra mig till Arlanda och det känns bra. Det blir lite dyrare än att åka buss, men vi får säga hejdå där uppe och det är mysigt.


Om exakt en vecka träffas några av oss för att sova en natt på arlanda. Sedan åker vi.

Böcker och leksaker

Jag har börjat med en liten insamling av pengar inför resan. Tanken är att de som känner att de har lite över, det kan vara allt från tio kronor till ett par hundra, ska kunna hjälpa barnen på den skolan där jag ska jobba under tre veckor. Det är en skola för de allra fattigaste barnen, varav vissa av dem kanske riskerar att bli gatubarn.
De som är nyfikna på skolans verksamhet kan titta på hemsidan: http://www.stiftelsengatubarn.se/Skolverksamhet_Bolivia/Malgruppen_Bolivia.htm

Tanken är att jag ska använda pengarna till leksaker, böcker och eventualla andra saker barnen kan behöva. I och med att jag köper sakerna och överlämnar dem till barnen vet jag att alla pengar kommer att gå direkt till dem. Jag kommer även att fotografera och skriva om gåvorna, så att de som bidragit med pengar får se resultatet.

Hittills, efter bara ett par förfrågningar, har jag redan fått in 300 kronor, vilket känns fantastiskt. Det är mycket pengar i Bolivia och kan göra många pojkar och flickor väldigt glada.

Vill  du också hjälpa till? Hör av dig.


Lycka över en fotboll i Afrika

Nyhet: boliviablogg

Jag har varit dålig på att skriva ett tag, men nu kommer jag med en liten nyhet. Under ett par månader kommer den här bloggen att ha temat Bolivia. Anledningen till det är att jag om en vecka åker dit för att stanna i två månader.

Jag ska alltså försöka börja skriva lite oftare, så att vänner och familj som vill följa mig på resan ska kunna göra det. Hur ofta det blir under tiden i Bolivia har jag ingen aning om, men mitt mål är att skriva minst en gång i veckan. Eftersom jag ska göra ett antal reportage till Vimmerby Tidning kommer jag att ha med min dator och hoppas även på att kunna fixa ett mobilt bredband under restiden.

Den 13 oktober åker jag till Stockholm för att övernatta på Arlanda och sedan den 14 påbörja den 24 timmar långa resan till Bolivia. Det kommer att bli en helt fantastisk erfarenhet!



En fantastisk resa, men jag kommer att sakna vänner, familj och min fina pojkvän.


RSS 2.0